Home Nieuws De opmars van designerdrug Poes: ‘Toen ging de hele groep het gebruiken’

De opmars van designerdrug Poes: ‘Toen ging de hele groep het gebruiken’

Voor de ene gebruiker is 3-MMC oftewel Poes een legale feestdrug, voor de ander is het een levensverwoestend middel. Een verbod zit in de pijplijn.

Sinds 2019 maken jongerenwerkers, leraren en hulpverleners zich zorgen over 3-MMC, volgens de Nationale Drug Monitor 2020 van het Trimbos-instituut. 3-MMC (3-methylmethcathinone, aan het gedeelte ‘cat’ dankt de drug zijn bijnaam) is een amfetamine-achtige designerdrug die sinds 2012 op de markt is. De professionals zien een toename van jongeren die eraan verslaafd zijn, soms zijn ze pas veertien. Sommige van hen melden een heftige ‘craving’ – een amper te beheersen trek – waardoor ze steeds vaker en steeds meer gaan gebruiken.

3-MMC wordt ook wel een nieuwe psychoactieve stof genoemd. Dat is een stof die nog niet zo lang als drug wordt gebruikt. Daardoor is er weinig bekend over de risico’s, zeker op langere termijn. Wel is bekend dat artsen de afgelopen jaren vaker het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum belden voor advies over 3-MMC-vergiftigingen. In 2018 10 keer, in 2019 25 keer, en in 2020 64 keer.

Lees het hele artikel van Sheila Kamerman en Denise Retera op NRC.nl.

Meer informatie over 3-MMC kun je hier vinden.

Scroll naar boven