Home Nieuws Dit zijn de lange- en korte termijneffecten van stoppen met alcohol

Dit zijn de lange- en korte termijneffecten van stoppen met alcohol

Na de feestdagen meedoen met Dry January? Het AD vroeg experts wat er gebeurt met je gezondheid als je dat biertje of wijntje vervangt door een spa rood. 

De effecten van stoppen met alcohol

Volgens Peter Jansen, Emeritus hoogleraar leverziekten aan het AMC heeft kortstondig stoppen met alcohol drinken weinig effect op je gezondheid. Van Hasselt daarover: ,,Mensen slapen vaak beter als ze een tijdje geen alcohol drinken, ze voelen zich fitter, en merken dat hun huid herstelt, gezien alcohol de huid uitdroogt en ook afvallen gaat makkelijker.”

Herstel lever na stoppen met alcohol

Volgens Jansen merken ‘veeldrinkers’ meer van een alcoholstop dan mensen die af en toe een glas drinken. De hoogleraar zegt dat het verstandiger is om dagelijks één glas te drinken dan één keer per week tien glazen bier, wat hij onder ‘bingedrinking’ schaart. ,,Grote hoeveelheden alcohol op korte termijn tasten de lever aan, waardoor er een ontsteking kan ontstaan. Teveel alcohol kan dan ook onomkeerbare leverschade tot gevolg hebben. Het goede nieuws is dat de lever, gezien de herstellende capaciteit van het orgaan, door alcoholonthouding weer kan herstellen.”

Lees het hele artikel van Tim Van Rodijnen op AD.nl.

Lees ook: Wat is de beste manier om te stoppen of te minderen met alcohol?

Scroll naar boven