Home Nieuws Een cursus na hufterig gedrag op de weg, heeft dat zin?

Een cursus na hufterig gedrag op de weg, heeft dat zin?

Met een slok of een pilletje op achter het stuur, veel te hard of door rood rijden of bumperkleven. Hufterig gedrag in het verkeer is naast een ergernis ook levensgevaarlijk. Bestuurders die zich asociaal gedragen op de weg kunnen op verschillende manieren worden gestraft en als ze hun rijbewijs willen houden, moeten ze een cursus volgen. Hoe ziet zo’n cursus eruit? En werkt dat eigenlijk?

“Het is meer egoïstisch agressief gedrag in het verkeer”, zegt verkeerspsycholoog Mariëtte Pol uit Zeist over het bovenstaande voorbeeld. “Het gaat om extreem gedrag die deze overtreders zichzelf rücksichtslos veroorloven zonder rekening te houden met de risico’s die zij anderen aandoen. Ze zijn grenzeloos.”

Volgens de verkeerspsycholoog spelen alcohol of drugs vaak een rol. “In de samenleving zien we een trend van toenemend drugsgebruik, daarmee ook een toename van rijden onder invloed.” Het effect van alcohol en drugs is dat bestuurders impulsiever rijden en risico’s onderschatten.

Educatieve maatregelen

“We zien inderdaad een toename in het aantal gevallen waarin de grondslag alcohol, drugs of verkeerde gedragingen zijn”, zegt Marck Tjalsma, manager beoordeling rijgeschiktheid bij het CBR. Na een overtreding meldt de politie dit aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Vervolgens beslist het CBR over het opleggen van een educatieve maatregel.

Lees het hele artikel op RTVUtrecht.nl.

Meer info:

Scroll naar boven