Home Nieuws Einde designerdrug 3-MMC nu écht nabij: vóór 1 november van de legale markt

Einde designerdrug 3-MMC nu écht nabij: vóór 1 november van de legale markt

Het kabinet zet de omstreden designerdrug 3-MMC vóór 1 november op de lijst van verboden softdrugs, bevestigt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) en minister Ferd Grapperhaus (Justitie) willen daarmee ervoor zorgen dat het middel minder makkelijk verkrijgbaar wordt en daarnaast ‘een signaal afgeven over de gezondheidsrisico’s’.

Trimbos-instituut

Het Trimbos-instituut vreest dat het verbod op 3-MMC slechts beperkt nut heeft. Met enkele aanpassingen aan de chemische samenstelling van de drug hebben producenten snel een legale variant en bovendien zijn er meer designerdrugs legaal online verkrijgbaar, onder de noemer ‘research chemicals’, waarschuwt het kennisinstituut. 

Met het verbod wil het demissionaire kabinet gebruik van 3-MMC ontmoedigen en de beschikbaarheid beperken. De designerdrug komt op lijst 2 van de Opiumwet. Daar staan doorgaans minder gevaarlijke drugs op dan op lijst 1, waar drugs met een onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid op worden geplaatst.

Lees het hele artikel van Sebastiaan Quekel op AD.nl. Hier vind je het 3-MMC dossier van het Trimbos-instituut.

Meer informatie over 3-MMC

Scroll naar boven