“Je ziet nu veel twintigers en dertigers die doordeweeks erg gezond leven met yoga, smoothies en fitness. Maar in het weekend nemen ze cocaïne en pillen. Op deze manier wordt drugsgebruik genormaliseerd. Van dat imago moeten we af”, zei politiechef Akerboom gisteren.
De oproep van de politiechef leverde gisteren veel reacties op. Maar dit ‘agenda-hedonisme’ past nu eenmaal bij de tijdsgeest, zegt Ton Nabben drugsonderzoeker van de UvA. “Het zit ingebakken in de ervaringscultuur en drukke levensstijl van millennials”, zegt hij. “Voor de politie is het daarom moeilijk te begrijpen wie drugs gebruiken. Sporten en drugsgebruik lijkt paradoxaal, maar jongere generaties denken daar al lang niet meer zo over.” De normalisatie van drugs brengt ook voordelen met zich mee, vindt de criminoloog. Door de bespreekbaarheid en voorlichting zijn er in Nederland minder incidenten met drugs dan in veel andere landen.
Ferry Goossens van het Trimbos-instituut noemt de oproep interessant, maar verwacht niet dat gebruikers zullen stoppen. “Het enige alternatief is dat ze dan geen drugs nemen”, zegt hij in radioprogramma Nieuws en Co. “We horen van jongeren dat ze best voor een soort ‘Max Havelaar-coke’ zouden willen kiezen. Maar dat kan niet. Het blijft een illegale markt.”
De deskundigen zien wel dat drugsgebruik mainstream is geworden. Volgens Goossens praten jongeren makkelijker over drugs en keuren zij het gebruik ervan minder snel af. Jongeren en jongvolwassenen zijn zich bewust van de gevolgen, maar kiezen er toch voor om drugs te gebruiken. “En we moeten ons realiseren dat de meeste jongeren helemaal geen drugs gebruiken”, zegt Goossens van het Trimbos-instituut. “Alcohol en tabak zijn nog steeds de grootste boosdoeners qua gezondheid.”
Lees verder op NOS.nl