Home Nieuws Hoe ziet de toekomst van ons drugsgebruik eruit?
Kun je van alcoholvrij bier een kater krijgen?

Hoe ziet de toekomst van ons drugsgebruik eruit?

Jaap Jamin werkte 36 jaar bij verslavingskliniek Jellinek. Jamin zag heroïne van een epidemie in de jaren tachtig langzaam slinken tot de kleine rol die ze nu heeft. Tevens zag hij cocaïne en xtc opkomen tot veelgebruikte middelen. Hoe ziet de toekomst van ons drugsgebruik eruit? 

Tabak raakt uit als genotmiddel, voorspelt verslavingsdeskundige Wim van den Brink van het Amsterdam UMC. Halverwege de vorige eeuw rookte ongeveer tachtig procent van de Nederlandse mannen, maar dat is gezakt tot 25 procent voor zowel mannen als vrouwen. 

Wim van den Brink: “Het wordt de vraag of roken onder de 15 procent uitkomt. Nicotine is een heel verslavende drug. Van alle mensen die één sigaret roken, raakt 33 tot 50 procent verslaafd. Bij heroïne is dat 20-30 procent. Ik verwacht dat tabak in 2040 wordt gezien zoals heroïne nu: als een middel voor losers.”

“Ook alcohol wordt minder populair. Kort na de Tweede Wereldoorlog dronk een volwassene in Nederland zo’n 3 liter pure alcohol per jaar. Dat steeg naar 9 liter in de jaren tachtig, maar is inmiddels weer gedaald, naar 7 liter.”

Lees het hele artikel op HUMO.be.

Scroll naar boven