Home Nieuws Is speed snuiven minder schadelijk voor de wereld dan coke?
=

Is speed snuiven minder schadelijk voor de wereld dan coke?

Dat cocaïne niet per se goed is voor je lichaam weten we natuurlijk, maar wat het voor een effect heeft op de rest van de wereld is niet bij iedereen bekend. Dat moet veranderen, zo stelt Fairtrade Cocaine, een platform dat informeert over de herkomst van cocaïne. Moorden, uitbuiting, ontbossing: onze cocaïne is alles behalve fairtrade.

Ton Nabben (drugsonderzoeker): “De productie van amfetamine is lang niet zo intensief als dat van cocaïne. Daarbij is het een groot voordeel dat het 100% synthetisch is en je het lokaal kunt maken, in je eentje zelfs. Bij coke zijn veel meer mensen betrokken en ik heb het idee dat het hele proces het milieu veel meer belast; als een plantage vanuit de lucht door overheden wordt bespoten met gif, worden er een eindje verderop bomen gekapt om een nieuwe plantage in beschermd regenwoud aan te leggen.”

Toch vindt Floor van Bakkum (Jellinek) dat we de schade van de productie van speed niet mogen bagatelliseren. “Ook in Nederland is drugsafval een groot probleem. De giftige stoffen worden niet naar de vuilstort gebracht, omdat dat al gauw vragen oplevert.

Lees het hele artikel op VICE.nl.

Scroll naar boven