Home Nieuws Jongeren tussen 18 en 21 geweerd uit clubs: door corona-isolement kennen ze de ‘uitgaansetiquette’ niet

Jongeren tussen 18 en 21 geweerd uit clubs: door corona-isolement kennen ze de ‘uitgaansetiquette’ niet

Steeds meer clubs in grote steden weren jongeren beneden de 21. Ze zouden zich vaak misdragen en minder te besteden hebben.

„Mag je na jaren eindelijk uitgaan, kom je bij de goeie clubs niet binnen”, verzucht Isa Ahmadali (20), student sociale geografie aan de UvA. De trend dat jongeren pas op hun 21ste een club in mogen, lijkt zich uit te breiden van het Amsterdamse nachtleven naar steden in de rest van het land. Clubeigenaren van Rotterdam tot Nijmegen en Groningen zeggen dat zij jongeren tussen de 18 en 21 voortaan weren. Jongeren plegen vandalisme, zijn bot tegen het personeel en zuipen zich klem. Het beleid zou een reactie zijn op achttienplussers die door het corona-isolement een gebrek aan uitgaanservaring hebben.

Het aantal incidenten in het nachtleven onder jongeren van achttien en negentien (die tijdens de coronacrisis nog geen alcohol mochten drinken) in 2022 was opvallend hoog ten opzichte van de jaren voor corona, aldus het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Volgens Raoul Verwey, senioradviseur bij het CCV, ging het met name om verstoringen van de openbare orde door overmatig drankgebruik, van vernielingen tot vechtpartijen. „Specifiek de groep van 18- en 19-jarigen wist niet hoe je moest uitgaan, zij hebben immers bijna twee jaar lang het ‘normale’ uitgaansleven moeten missen”, aldus Verwey.

Lees het hele artikel van Jonasz Dekkers op NRC.nl.

Scroll naar boven