Home Nieuws Kabinet: harde muziek tóch niet zachter in kroegen en discotheken

Kabinet: harde muziek tóch niet zachter in kroegen en discotheken

Het kabinet gaat festivalorganisatoren en uitbaters van kroegen en discotheken toch niet dwingen de volumeknop terug te draaien. Er wordt gevreesd dat dit tot ‘onwerkbare situaties’ zal leiden.

De Gezondheidsraad adviseerde vorig jaar om het maximale geluidsniveau op locaties met versterkte muziek te verlagen van 103 naar 100 decibel, en zo aan te sluiten bij omringende landen. Maar wetgeving is duur en toezicht op hard geluid is moeilijk uitvoerbaar, waarschuwt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid). “We kunnen mensen op korte termijn beter beschermen met vrijwillige afspraken en goede voorlichting.”

Er is in Nederland geen wet over hoe hard de muziek mag staan. Wel is met poppodia en festivals afgesproken muziek niet langer dan een kwartier boven de 103 decibel uit te laten komen. Zonder oordoppen kan dit je gehoor in minder dan vijf minuten beschadigen. De Tweede Kamer vindt dat onverantwoord en pleit voor een wettelijk maximum van 100 decibel in uitgaansgelegenheden. Een verschil van 3 decibel lijkt weinig, maar in de muziekwereld betekent dit een halvering van het geluid.

Lees het hele artikel van Sebastiaan Quekel op Parool.nl.

Meer info:

Scroll naar boven