Home Nieuws Ketamine: wat is het, wat doet het en waarom is de drug nu in het nieuws?

Ketamine: wat is het, wat doet het en waarom is de drug nu in het nieuws?

Het is volgens de politie de grootste ketaminevangst ooit in Nederland. In een schuur in Muiderberg vonden agenten begin deze maand 2000 kilo van de drugs, met een straatwaarde van 55 miljoen euro. Vier vragen over ‘keta‘, dat van oorsprong een pijnstillend geneesmiddel is, maar de laatste jaren populair is als partydrug.

Wat doet ketamine en wat zijn de risico’s?

Na inname van een lage hoeveelheid kan de gebruiker in een dromerige, ontspannen roes terechtkomen, waarbij geluiden intenser zijn of vervormen. Bij een hogere inname kan het aanvoelen alsof je uit je lichaam treedt. Na een overdosis kan iemand in een “k-hole” terechtkomen. Gebruikers kunnen moeilijk praten of bewegen; sommigen hebben een bijna-doodervaring.

Volgens het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar drugsgebruik, kan ketagebruik ook voor blijvende klachten zorgen, zoals geheugenverlies, hevige buikpijnaanvallen (‘k-kramp’) en blaasproblemen. “Er zijn verhalen van mensen die om de tien minuten moeten plassen of pijn hebben bij het plassen”, zegt Margriet van Laar van het onderzoeksinstituut.

Ze benadrukt dat ketamine verslavend kan zijn en dat het gebruik ervan tot een vicieuze cirkel kan leiden, want keta wordt ook als pijnstiller gebruikt. “Mensen die keta hebben gebruikt, kunnen blaasproblemen krijgen en gebruiken vervolgens weer keta om de pijn daarvan te onderdrukken.”

Neemt het gebruik van ketamine toe?

Vroeger gebruikte een kleine groep mensen die op zoek was naar intense psychedelische effecten ketamine als drug. Tegenwoordig gebruiken met name jongeren het, thuis, op festivals of (huis)feestjes.

Volgens de laatste cijfers van het Trimbos-instituut, uit 2022, heeft 1 op de 40 volwassenen ooit ketamine gebruikt. Dat komt neer op ongeveer 360.000 Nederlanders. Tussen 2016 en 2020 steeg het gebruik fors, maar die stijging stabiliseerde in 2022.

Lees het hele artikel op NOS.nl.

Meer info:

Scroll naar boven