Home Nieuws Klaar met ontploffende lachgastanks: tientje voor wie 'm inlevert bij afvalenergiebedrijf AEB

Klaar met ontploffende lachgastanks: tientje voor wie ‘m inlevert bij afvalenergiebedrijf AEB

Het Afval Energie Bedrijf (AEB) heeft zo veel last van ontploffende lachgastanks dat mensen die de tanks komen inleveren vanaf vandaag cashgeld krijgen. Hiermee hoopt de afvalverwerker het aantal ontploffingen, en de schade die daarbij komt kijken, terug te dringen. Per fles krijgen mensen een inleverpremie van 10 euro. 

Omdat sinds 1 januari dit jaar lachgas officieel verboden is, zit er op de gastanks geen statiegeld meer. De flessen worden daarom steeds vaker in de vuilnisbak weggegooid en komen op die manier in de verbrandingsovens terecht. 

Alleen cash 

Mark Hagoort, commissioning manager bij het afvalverwerkingsbedrijf, vertelt over het plan: “Het gebeurt dagelijks dat er ontploffingen plaatsvinden in de installaties. We hebben ongeveer dertig keer per week een ontploffing, waardoor we de hele ketel stop moeten zetten.” Voor elke ingeleverde lachgascilinder krijg je tien euro aan cashgeld. Dit gaat alleen via contant, zodat het geheel anoniem is. “We weten niet precies of het storm gaat lopen of dat er geen animo is. Toch denken wij wel dat een inleverpunt kan werken, kijk maar naar de statiegeldblikjes”, zegt Hagoort. 

Lees het hele artikel op NHNieuws.nl.

Meer info:

Scroll naar boven