Home Nieuws Mag je nog op vakantie naar de VS als je op een festival met drugs bent gesnapt?

Mag je nog op vakantie naar de VS als je op een festival met drugs bent gesnapt?

Als je op een Nederlands festival gesnapt wordt met drugs op zak, is dat hoe dan ook vervelend. De kans dat je een dikke boete moet betalen is vrij groot, en als je een schikking betaalt krijg je bovendien een aantekening op je strafblad.

Wie naar de VS op vakantie wil, hoeft normaal gesproken geen visum aan te vragen. Nederland is een van de vele landen die deelneemt aan het Visa Waiver Program: als je op vakantie wil naar Amerika hoef je van te voren alleen een ESTA-formulier – een korte online-vragenlijst – in te vullen. 

Er is één vraag op het formulier die problematisch is als je wel eens met een paar pillen bent gesnapt op een festival. Deze vraag luidt letterlijk: “Heeft u ooit een wet overtreden met betrekking tot het bezitten, gebruiken of verhandelen van verboden middelen?” Dat is een heel brede vraag. Het is dus een ander verhaal als je gesnapt wordt met wat drugs op een festival. Dan ben je een geregistreerd overtreder van een drugswet, en is het antwoord dus ‘ja’, en kom je niet meer in aanmerking voor het Visa Waiver Program.

Lees verder op VICE.com.

Lees ook Gepakt op een feest, en dan? op onze website.

Scroll naar boven