Home Nieuws Mannen staan tijdens het uitgaan als groepjes hyena’s om vrouwen heen’
Kun je van alcoholvrij bier een kater krijgen?

Mannen staan tijdens het uitgaan als groepjes hyena’s om vrouwen heen’

Uit het onderzoek blijkt dat 77 procent van de vrouwelijke bezoekers in Rotterdam de afgelopen twaalf maanden last heeft gehad van seksueel geweld. 90 procent past daarom haar gedrag aan. “Dat lokt meer reacties uit. Als we bij de deur van de club aankomen, doen we onze hakken aan en lopen we naar binnen. Als ik iets korts aan heb, doe ik een lange jas eroverheen. Dan valt het minder op. Ik probeer niet te uitdagend gekleed te gaan.”

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van die gemeente, naar seksueel geweld dat plaatsvond in de afgelopen twaalf maanden. Het grootste deel van de incidenten gebeurt buiten op straat.

Raadslid Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam maakt zich ernstig zorgen over seksueel geweld in het uitgaansleven. Ze is blij dat er eindelijk een onderzoek is gedaan. Ze ging ook de straat op, samen met de politie. “Dan zie je dat jonge meiden de kroeg uit lopen en mannen als groepjes hyena’s om de vrouwen heen gaan staan.”

Normaal
Toch lijkt het seksueel grensoverschrijdende gedrag weinig invloed te hebben op het veiligheidsgevoel van het uitgaanspubliek. Een deel van de respondenten ziet dat gedrag als iets wat ‘normaal’ is. Slechts 14 procent van de vrouwen meldt seksuele intimidatie. Tanya Hoogwerf verbaast zich hierover. “Blijkbaar is het normaal geworden. Je hoort ook meisjes vragen of het er niet een beetje bij hoort. Nee, het hoort er niet bij!”

Bekijk de uitzending van nieuwsuur op nos.nl

 

Scroll naar boven