Home Nieuws Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid: 'Politie moet meer controleren op alcohol in verkeer'

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid: ‘Politie moet meer controleren op alcohol in verkeer’

De politie zou rond de jaarwisseling strenger moeten controleren of automobilisten niet met drank op achter het stuur zitten. Met die oproep komt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, STAP. Directeur Wim van Dalen vertelt over de oproep in Nieuws en Co.

Controles moeten zichtbaar zijn

“We hebben het vermoeden dat de intensiteit van de politiecontroles afneemt”, zegt Van Dalen. “De politie heeft zo veel ander werk te doen, controles hebben niet de prioriteit.” Dit jaar zijn er meer mensen opgepakt voor rijden onder invloed, maar er zijn minder controles uitgevoerd.

Van Dalen zegt dat dit ook te maken heeft met de coronapandemie. “Tijdens de coronaperiode gingen mensen minder vaak naar buiten, maar het alcoholgebruik steeg. De pakkans leek voor veel mensen kleiner. Als er niet wordt gecontroleerd, dan gaan mensen zich niet aan de regels houden.”

De politie zegt in een reactie dat er niet minder controles worden uitgevoerd, maar dat de controles op een andere manier gebeuren. Daardoor kan het lijken dat er minder controles zijn, maar dat klopt niet volgens de politie. “Ik geloof best dat dit klopt”, aldus Van Dalen. “Maar dan krijg je dus dat mensen zich veilig wanen met een drankje op achter het stuur, omdat ze denken dat ze niet gepakt worden. Dat is gevaarlijk.”

Lees het hele artikel op NPORadio1.nl.

Meer info:

Scroll naar boven