Home Nieuws Neuropsycholoog bezorgd over alcoholgebruik tijdens introductieweken: ‘Ik ben me kapot geschrokken’

Neuropsycholoog bezorgd over alcoholgebruik tijdens introductieweken: ‘Ik ben me kapot geschrokken’

Drankjes bij het ontbijt. Punten scoren met ‘adjes’. Bowlen en bij elke strike een shotje. De introductie van universiteit en hogeschool is gedrenkt in alcohol, constateert de Nijmeegse neuropsycholoog Berit Hooghoudt. Ze vreest voor de gevolgen. ,,Serieus, ik ben me kapotgeschrokken.”

Via een open brief op LinkedIn kaart Hooghoudt haar bezorgdheid aan bij het bestuur van de Radboud Universiteit. ,,Alcohol was alom aanwezig. Het werd de hele dag door aangeboden alsof het water was! Dit moeten we toch niet willen? Als GZ- en neuropsycholoog zie ik in mijn dagelijkse praktijk in de specialistische GGZ de immense schade van problematisch alcoholgebruik.”

De hele dag door alchohol

De neuropsycholoog vindt deze geluiden verontrustend en spreekt de onderwijsinstellingen aan: ‘Het kan toch niet de bedoeling zijn, dat jonge aanstaande studenten bij de start van hun studentenleven letterlijk zo worden ondergedompeld in de alcohol. Alcohol bij het ontbijt… meerdere ‘adjes’ in korte tijd…elke dag opnieuw.’

Mixdrankjes

De neuropsycholoog spreekt bewust juist de onderwijsinstellingen aan. ,,Zij hebben invloed op de gang van zaken tijdens de introductie en daarna. Er kunnen regels opgesteld worden zoals: ‘geen opdrachten of spelletjes met alcohol’ en ‘geen drank voor zes uur’. Alcohol hoort niet de norm te zijn.”

Lees het hele artikel van Anne Nijtmans op Gelderlander.nl.

Scroll naar boven