Home Nieuws Nieuwe coffeeshop Zaanstad tegen wil en dank voorlopig aangewezen op 'illegale achterdeur'

Nieuwe coffeeshop Zaanstad tegen wil en dank voorlopig aangewezen op ‘illegale achterdeur’

Zaanstad is sinds vandaag een coffeeshop rijker: aan de Marktstraat in Wormerveer opende vanochtend Smokery. Eigenaren Maikel en Ian zijn dolblij, maar vinden de timing niet perfect. De gemeente doet namelijk mee aan een landelijk experiment om de inkoop van marihuana met legale teelt uit de criminaliteit te halen, maar de start van die proef laat op zich wachten.

Voorlopig gaat het nog wel om hasj en wiet die illegaal moet worden ingekocht, en dus ‘magisch’ de voordeur binnenkomt, benadrukt Maikel. Dat vindt hij jammer, want toen hij besloot mee te dingen naar de vergunning voor de derde coffeeshop in de gemeente, ging hij ervan uit dat het experiment inmiddels al zou zijn begonnen. 

Experiment

Dat experiment heet officieel Experiment Gesloten Coffeeshopketen, en is bedoeld om illegale inkoop door coffeeshops aan de achterdeur te legaliseren. Aan het experiment doen tien gemeenten (Zaanstad, Almere, Groningen, Heerlen, Breda, Tilburg, Maastricht, Nijmegen, Arnhem en Voorne aan Zee) en het Amsterdamse stadsdeel Oost mee. Al die gemeenten hebben zich vrijwillig aangemeld voor het experiment. 

Zodra het experiment volledig op de rit is, zijn alle coffeeshops in die gemeenten verplicht om hun wiet, hasj en andere producten in te kopen bij tien (door de overheid geselecteerde) telers. Het idee is dat de coffeeshops dan niet langer afhankelijk zijn van illegale telers en de coffeeshopketen gesloten wordt. 

Lees het hele artikel van Jouri Bakker & Suzette Nesselaar op NHNieuws.nl.

Scroll naar boven