Home Nieuws Nieuwe drugtests sporen gevaarlijke, niet-detecteerbare designerdrugs op
Nieuwe drugtests sporen gevaarlijke

Nieuwe drugtests sporen gevaarlijke, niet-detecteerbare designerdrugs op

België scoort een wereldprimeur met een drugstest die gevaarlijke designerdrugs kunnen opsporen. 

In de laatste tien jaar zijn er meer dan zevenhonderd (!) nieuwe designerdrugs op de Europese markt gebracht. Deze enorme explosie van nieuwe substanties zorgt ervoor dat de toxicologische laboratoria onder een immense druk staan om al deze nieuwe (potentieel dodelijke) stoffen op te sporen. Klassieke drugtests zoeken naar specifieke chemische structuren om drugs te detecteren. Maar designerdrugs hebben een heel andere en wisselende chemische samenstelling, waardoor de huidige tests niet in staat zijn deze nieuwe middelen op te sporen.

Designerdrugs zijn substanties die het effect van populaire drugs nabootsen, maar zich er structureel van onderscheiden. Ze worden meestal gecreëerd door de chemische structuur van geneesmiddelen of illegale drugs te veranderen, om zo nieuwe middelen te maken. Drugsproducenten passen de drug structuur regelmatig aan, waardoor ze de bestaande wetgevingen omzeilen en de pakkans bij de klassieke drugtests verkleinen. 

 

Bij de designerdrugs komen er elke week nieuwe varianten op de markt en is er geen controle over de werkzaamheid, veiligheid en zuiverheid van deze stoffen.

De druggebruikers zijn als het ware de proefpersonen voor deze middelen. Het is dan ook geen verrassing dat een deel van de gebruikers te maken krijgt met allerlei ongewenste, ernstige (tot dodelijke) nevenwerkingen. Vaak zijn deze middelen veel sterker dan de drugs die ze trachten na te bootsen, waardoor de gebruiker een groter risico loopt om (ongewild) een fatale dosis te nemen.

Aangezien toxicologische laboratoria achter de feiten aan liepen, gooiden de onderzoekers het over een ander boeg: in plaats van zich te richten op specifieke chemische structuren, maken ze in de nieuwe drugstests gebruik van het principe van hoe de drugs werken in het lichaam als opsporingsmethode. Dit laat toe om alle (designer)drugs van een bepaalde klasse, ook deze waarvan de samenstelling (nog) niet gekend is, op te sporen. Ze zijn de eerste die voor een toxicologische screening gebruikmaken van levende celculturen. Door de uitstekende resultaten wordt er nu gekeken naar een mogelijke commerciële toepassing en/of wereldwijde verspreiding van dit nieuwe concept.

 

Lees het hele artikel van Annalies Cannaert op eoswetenschap.eu.

Lees meer over designerdrugs/NPS.

Scroll naar boven