Home Nieuws Onderzoek naar het Europees nachtleven en middelengebruik

Onderzoek naar het Europees nachtleven en middelengebruik

Het Trimbos-instituut leidt een driejarige Europese studie naar middelengebruik en het nachtleven: ‘ALAMA-nightlife’. Het onderzoek brengt het nachtleven en het alcohol- en drugsgebruik in vijf Europese landen in kaart en signaleert veranderingen. Daarnaast vergelijkt het de consequenties van uitgaan met en zonder alcohol of drugs.

Voor de ALAMA-nightlife studie worden vanaf april 2017 in Zweden, Engeland, België, Italië en Nederland 10.000 liefhebbers van EDM geworven, zowel op club- en festival-locaties als online. Met deze informatie worden verschillen in patronen van uitgaan en middelengebruik in beeld gebracht.

De toename van het gebruik van ecstasy, soms hoog gedoseerd, en (ernstige) intoxicaties benadrukken het belang van het ALAMA onderzoek. Inzicht in middelengebruik in het uitgaansleven kan bijdragen om – in extreme gevallen – het verlies van jonge levens of ernstige blijvende schade te voorkomen.

Het onderzoek richt zich ook op de mildere ‘naweeën’. Hoe voelt men zich in de week na het stappen? Is er een effect op werk of studie? Hoe hangt dat samen met de uitgaansnacht(en) en eventueel middelengebruik? Om deze vraag te beantwoorden gaan de Nederlandse onderzoekers voor het eerst de zogenaamde ‘Ecological Momentary Assessment’ bij ecstasygebruikers toepassen.

Trimbos-instituut, 2016

Scroll naar boven