Home Nieuws Oost-Brabantse gemeenten willen einde aan drugscultuur
Ambassade waarschuwt festivalgangers Sziget

Oost-Brabantse gemeenten willen einde aan drugscultuur

Jongeren in Oost-Brabant denken te makkelijk over drugs. 38 gemeenten gaan daarom gezamenlijk campagne voeren om de normalisering van drugsgebruik onder de jeugd tegen te gaan.

‘De consumptie is natuurlijk niet alleen in Brabant een probleem, maar de normalisering van drugsgebruik lijkt hier schrikbarend toe te nemen’, vertelt Wethouder Theo Maas van de gemeente Someren. De beoogde aanpak is driedelig; door middel van een educatie- en bewustwordingscampagne moet er een cultuurverandering plaatsvinden. Daarnaast moet er meer eenduidige regelgeving komen, en moeten alle partijen afspraken maken over handhaving. ‘Doel is dat we eigenlijk een zelfde ommezwaai teweeg brengen als met roken en drinken. Dat is wel een ontwikkeling van de lange adem. Dat iemand vandaag de dag bijvoorbeeld nog een sigaret opsteekt met een klein kind in de buurt is ondenkbaar, maar daar gingen ook twintig à dertig jaar aan vooraf’, aldus Maas.

Kwartiermaker Martijn Planken, werkzaam voor verslavingszorginstelling Novadic-Kentron, verwacht rond oktober een plan voor de campagne ‘Drugs? Die kunnen we hier niet gebruiken’ aan de 38 gemeenteraden te kunnen voorleggen. Omdat de drugs-gebruikende jongeren door ons moeilijk te overtuigen zijn, gaan we ons vooral op de omgeving van de jongeren richten, bijvoorbeeld door ouders en scholen te betrekken.’ 

Lees verder op Binnenlandsbestuur.nl

Scroll naar boven