Met drugs op achter het stuur. Mag niet, maar het gebeurt wel bleek onlangs nog in Tilburg en Waalwijk. Het baart de politie zorgen, reden om alcoholcontroles uit te breiden met drugscontroles. Hoe gaat dat in zijn werk?
Op de parkeerplaats in Dongen wrijft de bestuurder op verzoek van de agent de speekseltest over zijn tong en binnenkant van de wang. Hij is zojuist aan de kant van de weg gezet tijdens een grote alcohol- en drugscontrole. En dat gaan we in de toekomst vaker zien, zegt Mark van Aarle, operationeel expert verkeer bij de politie. ,,We gaan de alcoholcontroles ombuigen naar middelencontroles. Want we zien steeds vaker dat mensen na drugsgebruik gewoon in de auto stappen. Overdag, ’s avonds en ’s nachts, het tijdstip maakt niet uit.”
Van Aarle: ,,We zien helaas dat er naast alcohol veel andere stoffen worden gebruikt door bestuurders.” Soms is dat letterlijk zichtbaar voor agenten, vaak ook niet. Dan biedt de speekseltest uitkomst. Die meet op cannabis, amfetamine (speed), methamfetamine (crystal meth), MDA/MDMA (werkzame stof in XTC), opiaten (zware pijnstillers) en cocaïne. ,,We komen vaak cannabis en cocaïne tegen maar maken ook mee dat de test op alles uitslaat.” Dit wordt zichtbaar aan de hand van rode ‘streepjes’, vergelijkbaar met die bij de coronatesten.
De speekseltest geeft een eerste indicatie maar vertelt niet hoeveel iemand heeft gebruikt. Wie positief test krijgt een aanvullend bloedonderzoek, die wordt opgestuurd naar een laboratorium waarna gemiddeld een maand de uitslag volgt.
Lees het hele artikel van Hein Eikenaar op AD.nl.