Home Nieuws Pas op voor de witte waas

Pas op voor de witte waas

Een hele dag lekker uit je dak gaan op een festival is voor velen helemaal het einde. Een warm zonnetje maakt het nog net iets beter en hoewel drugs voor sommigen de kers op de taart zijn, is dit achter het stuur levensgevaarlijk. Het afgelopen festivalseizoen is weer voorbij gevlogen en TeamAlert was ook dit jaar met de Witte Waascampagne op zo’n 40 feesten aanwezig.

Ik ging in gesprek met Peter-Jan Plasmans, hij is al drie jaar voorlichtingsmedewerker bij TeamAlert en gaat als teamleider voor het project de Witte Waas verschillende festivals in Nederland af. Samen blikken we terug op het afgelopen festivalseizoen.

De Witte Waas
Met een team van vijf tot twaalf personen spreekt Peter-Jan feestgangers tussen de 18 en 24 jaar aan over het belang van een veilige rit naar huis. “De Witte Waas was één van mijn eerste projecten. Ik vind het heel leuk om met jongeren in gesprek te gaan om onze boodschap op een leuke manier over te brengen.”

Misvattingen
Als ik hem vraag naar veelvoorkomende misvattingen over drugs die hij het afgelopen jaar van jongeren heeft gehoord, weet hij meteen wat de grootste boosdoener is; “Veel jongeren denken dat ze na afloop van een feestje nog prima in staat zijn om zelf naar huis te rijden, dit heeft meerdere redenen. Voor sommigen is cocaïne na een dag drinken hét middel om weer scherp te worden en dus nog te kunnen rijden.” Een andere reden gaat over het feit dat mensen vaak denken dat de drug die zij gebruikt hebben alweer is uitgewerkt. Het voorbeeld dat Peter-Jan hierbij noemt gaat over de meest voorkomende partydrug XTC. “Mensen denken vaak dat een pil wel weer is uitgewerkt tegen de tijd dat ze naar huis gaan. De taak aan ons is om op een leuke manier uit te leggen dat zelf rijden in zo’n geval toch niet de beste optie is.”

De rol van TeamAlert
Het doel van TeamAlert is bewustwording creëren omtrent de gevaren van drank en drugs in het verkeer. Heb je het afgelopen festivalseizoen nou elke keer ruzie gehad met je vrienden over wie de Bob moest zijn? Regel dan voor de volgende keer een taxi of ga mee met de pendelbus. Dat is helemaal niet zo duur, en zeg nou eerlijk: voor een veilige rit naar huis, heb je toch wel wat over?

 

Scroll naar boven