Heeft de verhoging van de alcoholleeftijd naar 18 jaar alleen geleid tot een verschuiving van alcohol-locatie? Dronken ze in 2013 hun biertje of wijntje in de kroeg, maar nu in het park of op hun eigen zolderkamer? Ninette van Hasselt is Programma manager van het Trimbos-instituut en hoort dit wel vaker en ook dat ze na de wetswijziging alleen maar meer zijn gaan drinken. Dit is een misverstand. Het gebeurt allemaal, maar het klopt beslist niet dat excessief alcoholgebruik onder minderjarigen enorm is toegenomen.
Keiharde cijfers over het effect zijn er nog niet โ daarvoor is onderzoek over een langere periode nodig โ maar er zijn volgens Van Hasselt wel duidelijke trends waarneembaar. In 2005 had 70 procent van de 13-jarigen ervaring met alcohol, inmiddels is dat 27 procent. En in 2013 had 46,7 procent van de vijftienjarigen voor het eerst gedronken, nu is dat 40 procent. Bij de zestienjarigen ging dat percentage omlaag van 66,3 naar 49,9.
Ook vinden jongeren het niet langer normaal als kinderen van 14 en 15 drinken. Ouders zien dat ook steeds meer in. Vijf jaar geleden vond een meerderheid van de ouders (62 procent) nog dat je jongeren het beste voorzichtig kon โleren drinkenโ, ook al waren ze jonger dan achttien. Nu vindt een kleine meerderheid van de ouders (51 procent) dat in ieder geval de zestien-jaar-grens moet worden gehandhaafd.
De nieuwe wetgeving geeft ouders een belangrijk handvat om die grens van achttien jaar ook hun jongere kinderen op te leggen. Of ze zich daar na hun zestiende aan houden is een tweede, maar deze wet steunt ouders die hun kinderen stimuleren om drinken uit te stellen.
Lees het hele artikel van Hans Marijnissen en Zoรซ Toet op trouw.nl.