Na een paar drankjes val je misschien heerlijk in slaap. Ongetwijfeld heb je weleens gemerkt dat je de volgende ochtend toch niet zo uitgerust wakker wordt. Heeft dat slaapmutsje dan toch niet gewerkt? Alcohol beïnvloedt onze slaapkwaliteit. Maar waarom is dat?
Het klopt inderdaad dat alcohol ervoor kan zorgen dat je sneller in slaap valt. Dat klinkt voor nachtbrakers en nachtpiekeraars misschien als muziek in de oren. Maar niets is minder waar. Alcohol compenseert het snelle indommelen met een hele, hele, slechte slaapkwaliteit.
Alcohol en je slaapkwaliteit
Niet alleen hoeveel uren je hebt geslapen bepaald hoe uitgerust jij in de ochtend wakker wordt. Ook de kwaliteit van je slaap speelt een grote rol. Met slaapkwaliteit wordt de diepte van je slaap en je slaapconsistentie bedoelt.
Om uitgerust wakker te worden heb je in de nacht voldoende REM-slaap nodig. Een goede nachtrust bestaat maar voor een klein gedeelte uit de REM-slaap maar deze slaapperiode is essentieel voor je lijf. Tijdens de REM-slaap ontspannen je spieren volledig, je hersenen verwerken informatie van de dag en dit is de periode waarin je droomt. Alcohol heeft een grote, negatieve invloed op deze slaapfase. Het zorgt er namelijk voor dat de duur van deze slaapfase korter wordt én dat je moeilijker in deze slaapfase komt.
Lees het hele artikel van Esmee Groot Roessink op Gezondnu.nl.