Home Nieuws Studenten gebruiken ADHD-medicijnen als ‘studiedoping’, RIVM waarschuwt voor bijwerkingen

Studenten gebruiken ADHD-medicijnen als ‘studiedoping’, RIVM waarschuwt voor bijwerkingen

Ritalin, Concerta of andere ADHD-medicijnen om je studieresultaten te verbeteren? Studenten denken dat het werkt en gebruiken die middelen dan ook, ook zónder ADHD. En het RIVM concludeert dat studenten deze pillen vaak zonder recept verkrijgen.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 4 procent van de studenten de ADHD-medicatie weleens gebruikt als „studiedoping”. Daarin steekt Groningen er met kop en schouders bovenuit. Daar zou 16 procent van studenten weleens naar zo’n middel grijpen. Dat blijkt uit een rondvraag onder ruim 28.000 studenten.

Het RIVM noemt het illegaal en ongewenst om de pillen te slikken als dit medisch niet nodig is. Ze kunnen namelijk bijwerkingen hebben, zoals „misselijkheid, hartkloppingen, slapeloosheid en, minder vaak, angststoornissen en depressie”.

Overigens schreef Metro al eerder over deze ‘trend’ en speelt dit al langere tijd onder studenten. Hoogleraar hersenwetenschappen Roshan Cools van de Radbout Universiteit vertelde destijds dat veel mensen helemaal geen baat hebben bij Ritalin.

Lees het hele artikel op Metronieuws.nl.

Meer info

Scroll naar boven