Drugs spelen een grotere rol in het verkeer dan we weten, betoogt Hannah Hamans, voorlichter bij Stichting TeamAlert, zoals te lezen is in dit opiniestuk op Parool.nl.
Er was vorige week veel ophef rond de tweede aflevering van de documentairereeks Tygo in de GHB van de EO. Drie GHB-verslaafden stapten in de auto om naar de supermarkt te gaan en de cameraman filmde door in de auto. Kijkers waren onthutst over het rijden onder invloed door gebruikers. Een organisatie als Team Alert maakt duidelijk dat dit voor sommige mensen de gewoonste zaak van de wereld is.
Hoewel er sterke aanwijzingen zijn dat rijden onder invloed van drugs veel voorkomt, zijn recente cijfers helaas niet voor handen. Het is onbekend hoeveel bestuurders in Nederland onder invloed van drugs rijden en hoeveel slachtoffers daaruit voortvloeien.
Team Alert pleit daarom voor een nieuw grootschalig landelijk onderzoek naar drugs in het verkeer en het neerzetten van een sterke sociale norm dat rijden met drugs op ‘niet oké’ is. En dat er voldoende handhaving is. Door de invoering van de speekseltest kunnen bestuurders eerder worden aangehouden als het vermoeden bestaat dat ze drugs hebben gebruikt.
De pakkans is daarentegen nog niet hoog genoeg. Bestuurders worden alleen bij verdenking aangehouden en niet, zoals bij een alcoholtest, willekeurig gevraagd te blazen. Uit onderzoek van TeamAlert blijkt dat minder jongeren onder invloed van drugs zullen autorijden als ze het idee hebben dat de pakkans hoog is. Laat de politie daarom niet alleen bij verdenking, maar ook willekeurig bestuurders op drugsgebruik onderzoeken.
Lees alles over drugs en verkeer.