Home Nieuws Totaalverbod op alcohol in verkeer? 'Haalbaarheid is twijfelachtig'

Totaalverbod op alcohol in verkeer? ‘Haalbaarheid is twijfelachtig’

Geen druppel drinken als je nog moet rijden. Als het aan Veilig Verkeer Nederland ligt, moet er een totaalverbod komen op alcohol in het verkeer. Toch is een grens van 0 promille lastig, zo zeggen deskundigen, omdat ook je eigen lichaam voeding omzet in alcohol. “Stel, je eet twee krentenbollen en een banaan en je moet meteen blazen, dan kan een alcoholtest positief uitslaan.” 

Volgens de huidige regelgeving mogen ervaren bestuurders 0,5 promille alcohol in hun bloed hebben. In de praktijk betekent dat dat je nog ongeveer 2 alcoholische drankjes kunt drinken als je een voertuig bestuurt. Maar dat promillage veroorzaakt volgens Veilig Verkeer Nederland nog te vaak problemen.

Lichaam creëert alcohol

Eva Ehrlich van het Trimbos-instituut betwijfelt of 0 promille-beleid wel haalbaar is. “Er zijn manieren waarop je zonder alcohol te drinken toch een positieve blaastest kan krijgen. Dat kan doordat je lichaam voeding omzet tot alcohol”, vertelt ze aan Editie NL. “Het gaat écht om een heel laag percentage, maar het is alsnog meer dan 0 procent. Dus stel, je eet twee krentenbollen en een banaan en je moet meteen blazen, dan kan een alcoholtest positief uitslaan.” 

Lees het hele artikel op RTLNieuws.nl.

Meer info

Scroll naar boven