Home Nieuws Trimbos lanceert app over extra gevaarlijke XTC-pillen
Trimbos lanceert app over extra gevaarlijke XTC-pillen

Trimbos lanceert app over extra gevaarlijke XTC-pillen

Vanaf vandaag is de Red Alert app beschikbaar via de App Store en Google Play. In deze app kunnen gebruikers van uitgaansdrugs zien welke XTC-pillen er bij het Trimbos-instituut bekend zijn die een extra groot risico voor de gezondheid met zich meebrengen.

De app is uniek in zijn soort en baseert zich volledig op wetenschappelijk informatie. Hiermee onderscheid de app zich van websites die veelal onvolledige en inaccurate informatie verspreiden.

Daarnaast biedt de app informatie over andere belangrijke ontwikkelingen op de drugsmarkt zoals de recente waarschuwing voor 4-FA. Je kunt er verder tips vinden om de risico’s bij het gebruik van drugs te verminderen en EHBO-tips.

Wat biedt de Red Alert app?

  • Pushberichten bij een drugs Red Alert;
  • Up to date en wetenschappelijk betrouwbare informatie over extra gevaarlijke XTC-pillen;
  • Waarschuwing over andere riskante drugs, zoals 4-FA;
  • Feiten en fabels over XTC;
  • Tips voor Eerste Hulp bij Drugsincidenten;
  • Adressen om drugs te testen.

Wetenschappelijke basis
De informatie in de app is gebaseerd op de database van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) van het Trimbos-instituut en gefinancierd door het Ministerie van VWS. In deze database staan alle drugssamples beschreven van mensen die hun drugs laten testen bij een bij het DIMS aangesloten instelling voor verslavingszorg of GGD. Indien uit de test blijkt dat een XTC-pil een groot risico voor de volksgezondheid met zich meebrengt kan er in de landelijke media een Red Alert procedure gestart worden. De app vormt een aanvulling op de informatiekanalen om te informeren over een Red Alert, maar biedt daarnaast ook informatie over extra gevaarlijke pillen waarvoor niet landelijk gewaarschuwd wordt. Op deze manier wordt beter gebruik gemaakt van de wetenschappelijk kennis die het Trimbos-instituut verzamelt over de Nederlandse drugsmarkt.

Meer informatie over de app is te vinden via www.drugsredalert.nl.

Scroll naar boven