Er worden steeds meer alcoholvrije dranken gedronken in Amsterdam. Die trend is te merken in restaurants en kroegen, vertelt Koninklijke Horeca Nederland afdeling Amsterdam. Lokale brouwerijen zijn drukker dan ooit met het produceren van alcoholvrij en -arme bieren en kent de stad sinds kort zelfs een 0.0-slijterij. Een goede ontwikkeling voor onze gezondheid zou je denken. Toch zet Carmen Voogt, onderzoeker bij het Trimbos Instituut, daar vraagtekens bij: โWe weten niet of het naast alcohol, of in plaats van wordt gedronken.โ
De kanttekening die Voogt plaatst, komt voort uit eerder onderzoek van het RIVM in samenwerking met het Trimbos-instituut: zo steeg de vraag naar alcoholvrij bier in supermarkten en slijterijen tussen 2013 en 2020 met 316 procent. Daarentegen zagen onderzoekers in die periode geen daling bij het alcoholgebruik onder jongeren en volwassenen. โIn die zin kan je zeggen dat het aannemelijk is dat alcoholvrije dranken ernaast worden gedronken en niet per se in plaats vanโ, zegt Voogt.
Volgens Voogt kan dat mogelijke risicoโs met zich meebrengen: โAls alcoholvrij meer wordt gedronken, neemt de zichtbaarheid van alcoholmerken toe. Zo komen jongeren, of kinderen, eerder in aanmerking met de marketing van grote alcoholmerken. Op die manier kan alcoholvrij het alcoholgebruik normaliseren.โ Bovendien kunnen jongeren eerder in aanraking komen met de smaak van alcohol. โDat zagen we ook bij de e-sigaret. Dat was een opstapproduct voor de tabakssigaretโ, zegt Voogt.
Lees het hele artikel van Jesler Bos op AT5.nl.