Home Nieuws ‘Veel mensen weten niet dat ze onder invloed zijn’
‘Veel mensen weten niet dat ze onder invloed zijn’

‘Veel mensen weten niet dat ze onder invloed zijn’

Bij autobouwer VDL Nedcar zijn het afgelopen jaar 150 werknemers tijdens controles op alcohol en drugs tegen de lamp gelopen, zo stond drie weken geleden te lezen in het personeelsblad. Vorig jaar kwam ook Uniper in opspraak toen bleek dat het energiebedrijf ál het personeel wilde testen, inclusief kantoormedewerkers. De Autoriteit Persoonsgegevens floot Uniper terug.

Privacywetgeving speelt hier een belangrijke rol. Een werknemer kan namelijk niet verplicht worden tot het ondergaan van een drugstest. Wie bijvoorbeeld wangslijm laat afnemen, geeft medische gegevens af. Een werknemer kan weliswaar instemmen met zo’n test op het werk, de relatie tussen werknemer en werkgever is hiërarchisch, en dus is het maar de vraag of er dan werkelijk sprake is van vrijelijke instemming.

Slimmer is het om de drugstesten voor te zijn, door meer in te zetten op bewustwording, zegt Ninette van Hasselt van het Expertisecentrum Alcohol bij het Trimbos-instituut: „Zorg voor goed beleid. Betrek de ondernemingsraad erbij en train managers, zodat zij kunnen herkennen wat er speelt. En geef voorlichting zodat men het beleid kent en bijvoorbeeld weet waar ze heen kunnen voor anonieme zelfhulp.”

Drugsgebruik heeft ook gevolgen. „Vaak weten werknemers niet eens dat ze onder invloed naar hun werk gaan”, zegt Harry Rienmeijer van Trafieq, een bureau dat bedrijven helpt bij het drank- en drugsvrij maken van de werkvloer.

 

Lees het hele artikel van Philippus Zandstra op NRC.nl.

Scroll naar boven