In de Tweede Kamer stemde een meerderheid voor een wetswijziging waarmee verschillende ‘designerdrugs’ in één klap verboden zouden worden. Maar of dat jongeren als Vera ook helpt? “Het geeft een kick om bij een dealer in de auto te stappen.”
De coronapandemie is net uitgebroken als Vera* tijdens een huisfeestje voor het eerst in aanraking komt met de designerdrugs 4-MMC en 3-MMC. “Die huisfeestjes werden vooral georganiseerd uit verveling tijdens de lockdowns. Er was niks te doen, dus ging je als student maar zuipen met vrienden. Daar ging het gebruiken van drugs ook steeds meer bij horen”, blikt Vera terug op de bank van haar studentenkamer.
De eerste maanden blijft het drugsgebruik beperkt tot huisfeestjes, maar al gauw komen ze ook tevoorschijn op doorsnee ‘chillings’. Van een vriendin hoort Vera dat je via Nederlandse websites legaal drugs kan bestellen. Ze ziet haar eigen drugsgebruik en dat van haar vrienden snel toenemen, tot het op een gegeven moment volledig normaal voelt.
Na een tijdje krijgt Vera ook last van mentale problemen door het drugsgebruik. Ze kan nauwelijks slapen, voelt zich de meeste dagen een wrak en raakt haar focus op haar studie, werk en relatie langzaam kwijt. ‘’Alles gleed een beetje van me af.’’
Alle signalen op rood
Als preventiemedewerker bij verslavingszorginstelling Novadic-Kentron ziet Alex van Dongen de gevolgen van designerdrugs. ‘’Na cannabis melden jonge volwassenen onder 25 jaar zich bij ons het vaakst vanwege problemen met deze middelen. Spul als 3-MMC is extreem verslavend”, licht Van Dongen toe. “Gebruikers geven aan een sterke craving te voelen – een enorm verlangen om opnieuw te gebruiken.”
Harde cijfers over hoeveel mensen er precies binnenkomen vanwege een verslaving aan designerdrugs, zijn er bij Novadic-Kentron niet. De voortdurende stroom aan nieuwe middelen maakt het moeilijk om ze te categoriseren. “Er worden aan de lopende band nieuwe varianten gemaakt, ze schieten als paddenstoelen uit de grond”, zegt Van Dongen. “Alle signalen staan op rood.”
Lees het hele artikel van Jonas Jongerius op Brantpuntplus.nl.