Home Nieuws Voor altijd een piep in je oren

Voor altijd een piep in je oren

Een permanente piep in je oren, terwijl je helemaal geen bejaarde bent of per se elke week in een technobunker staat. Het overkomt steeds meer studenten. “Als je bedenkt dat tinnitus tot zelfmoordgedachten kan leiden, kom ik er nog goed vanaf.”

Er wordt lacherig gedaan over tinnitus, maar ‘de eerstvolgende keer dat je uitgaat kan grote gevolgen hebben voor de rest van je leven’ waarschuwt economiestudent Maurits. Maurits (zijn achternaam is bekend bij de redactie) heeft last van tinnitus. Daar heeft hij eigenlijk altijd last van. “Ik hoor altijd een heel hoge piep. Ik heb er vooral last van wanneer het thuis helemaal stil is, bij het slapengaan, wanneer ik gedronken heb en bij stress.”

Kwart van de jongeren

In totaal zijn er in Nederland twee miljoen mensen met tinnitus. Van de Nederlandse jongeren tussen 12 en 25 jaar heeft waarschijnlijk een kwart gehoorschade, concludeerden onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam in 2015 op basis van online zelftesten. Dit aantal nam de laatste jaren toe door ons koptelefoon- en oortjesgebruik, maar ook door te harde muziek bij uitgaansgelegenheden.

Lees het hele artikel van Felice de Man op Erasmusmagazine.nl.

Meer info:

Scroll naar boven