Home Nieuws VVD ziet geen kwaad in wijn bij winkel en kapper. Artsen, Trimbos en handhavers wél

VVD ziet geen kwaad in wijn bij winkel en kapper. Artsen, Trimbos en handhavers wél

De VVD-wens voor een wijntje bij de kapper en boekhandel stond afgelopen week weer op de politieke agenda. Artsen en gezondheidsdeskundigen zijn faliekant tegen, vertelden ze eerder bij Pointer. Het normaliseert het gebruik van alcohol namelijk verder en dat is schadelijk voor de volksgezondheid, zeggen zij. In Pointer wilde Tweede Kamerlid Thierry Aartsen (VVD) geen vragen beantwoorden over het wetsvoorstel, dat hij onder zijn hoede heeft. Antwoorden op vragen die zijn collega-politici in juli 2020 stelden, kwamen afgelopen week aan bod.  

Een half jaar geleden maakten we een uitzending over alcohol schenken bij de kledingzaak, de kapper en de boekhandel, het zogeheten blurring met alcohol. Het kabinet wil dat gaan toestaan zodat ondernemers klanten meer ‘beleving’ kunnen bieden, maar artsen en gezondheidsdeskundigen zijn faliekant tegen. Het bij wet mogelijk maken van de verkoop en het schenken van alcohol op meer plekken, lijkt ook een gekke zet in een tijd waarin de volksgezondheid onder de druk staat en er veel publiek geld wordt gestopt in initiatieven om kinderen en volwassenen juist gezonder te laten leven.

26.000 ziekenhuisopnames door alcohol

Kinderen overlijden immers nog steeds aan alcoholintoxicatie en er zijn ieder jaar zo’n 26.000 opnames in het ziekenhuis waarbij alcohol een rol speelt. Het RIVM becijferde dat alcohol de Nederlandse samenleving nu jaarlijks zo’n 2 tot 4 miljard euro kost, bijvoorbeeld door ongevallen, ziekte, files en politie- en justitiekosten die het gevolg zijn van het gebruik ervan. “Alcohol heeft een uitwerking op alle orgaansystemen,” legde maag-, darm- en leverarts Bart Takkenberg ons eerder uit. Zijn patiënten zijn zich daar pas van bewust als het al te laat is. De gevolgen verschillen per persoon volgens de arts: “Wat we weten is dat er niet zoiets is als gezond alcoholgebruik. Alcohol is gewoon een schadelijk product, net als sigaretten. Alleen vinden we veelvuldig alcoholgebruik nu nog normaal.”

Lees het hele artikel van op Pointer.nl.

Scroll naar boven