Home Nieuws Waarom heeft de een een kwade dronk, en een ander niet?

Waarom heeft de een een kwade dronk, en een ander niet?

Te veel drank kan bij sommige mensen het slechtste in hen naar boven brengen; ze hebben een kwade dronk. En dit kan erg uit de hand lopen: relaties stranden, feesten lopen uit op vechtpartijen etc. Hoe komt het dat de één een kwade dronk heeft en de ander niet? Marloes de Moor van PS vroeg het aan  Judith Noijen, preventiemedewerker bij Jellinek.

Judith legt uit dat het effect van drank op jouw gedrag genetisch bepaald kan zijn: “Je genen zijn van invloed op je persoonlijkheid en de manier waarop je hersenen werken. Belangrijk is in hoeverre je jezelf kunt beheersen. Iedereen verliest door alcohol zelfcontrole, maar als je van nature al impulsief bent, wordt dat versterkt.”

“Onder invloed van alcohol zullen zij eerder in de aanval gaan en agressief worden. Als iemand per ongeluk tegen ze aan stoot of bier over ze heen morst, interpreteren ze dat verkeerd en ontsteken in woede. Je gemoedstoestand speelt ook mee. Als je lekker in je vel zit, zal alcohol vermoedelijk een ander effect op je hebben dan wanneer je relatie net uit is, je geldproblemen hebt of je je baan kwijt bent.”

Lees het hele artikel van Marloes de Moor in de ps (via Blendle).

Scroll naar boven