Home Nieuws Waarom óók op alcohol voedings- en gezondheidsinformatie zou moeten staan

Waarom óók op alcohol voedings- en gezondheidsinformatie zou moeten staan

Je zou denken: op een fles wijn of een flesje bier kan je in één oogopslag zien wat er allemaal in zit. Maar helaas, gezondheidsinformatie ontbreekt vaak. Sterker nog: in Nederland is het niet verplicht om ingrediënten op alcoholetiketten te plaatsen, in tegenstelling tot andere voorverpakte levensmiddelen. Carmen Voogt en Koen Smit verbazen zich hierover. Zij pleiten onder meer voor een verplichte ingrediëntenlijst, een drinkadvies en gezondheidswaarschuwingen op alcohol.

Op het etiket van een voorverpakt levensmiddel moet eerlijke en duidelijke informatie staan zodat de consument weet wat hij koopt en consumeert. ~NV

Dit is de eerste zin in het Handboek Etikettering van levensmiddelen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Op een flesje cola kun je daarom informatie vinden over o.a. de ingrediënten en de voedingswaarde. Voor alcoholhoudende dranken zijn er op dit moment in Nederland geen strenge regels voor etikettering. Er gelden slechts algemene richtlijnen, zoals het tonen van allergenen, de inhoud en het alcoholpercentage. Het is dus niet verplicht om ingrediënten, de voedingswaarde, gezondheidsinformatie en -waarschuwingen op etiketten te plaatsen. En dat terwijl er flinke risico’s aan het gebruik van alcohol kleven. Ze staan op een rij op onze site alcoholinfo.nl. Ierland is het enige land in de Europese Unie waar dit soort informatie verplicht is op het alcoholetiket.

Lees de hele blog op Trimbos.nl.

Scroll naar boven