Home Nieuws Wat doet een maand geen alcohol drinken met je?

Wat doet een maand geen alcohol drinken met je?

Doe jij ook mee aan Dry January? Een maandje niet drinken is populair. Rond de tienduizend Nederlanders doen jaarlijks mee met IkPas. IkPas is het Nederlandse antwoord op het Britse Dry Januari. Hier maken mensen met zichzelf de afspraak 30 of 40 dagen hun wijn, bier en sterkedrank te laten staan. Sommige mensen koppelen het aan de vastenmaand die katholieken traditioneel in acht nemen in de periode voor Pasen. Anderen vinden het gewoon een uitdaging om hun drinkgewoonten tegen het licht te houden.

Maar wat doet zo’n alcoholvrije maand eigenlijk met je lichaam? De Universiteit van Nederland zocht uit wat een maand zonder alcohol eigenlijk met zowel je lichaam als brein doet. Om daarachter te komen, moet je eerst weten wat alcohol precies doet.

Je lever krijgt even goed de tijd om weer te kunnen herstellen als je een maand geen alcohol te drinkt. Ook mentaal zul je erop vooruit gaan. Proefpersonen die een maand lang geen alcohol dronken, geven aan zich fitter en alerter te voelen. Ook kan het een positief effect hebben op je nachtrust. Vooral na weken van genoeg alcohol, is dit dus best wel eens het proberen waard.

Bekijk de video van de Universiteit van Nederland waarin twee wetenschappers uitleggen hoe je brein en je lijf profiteren.

Scroll naar boven