Home Nieuws Wat zijn designerdrugs en waarom wil het kabinet die verbieden?

Wat zijn designerdrugs en waarom wil het kabinet die verbieden?

De populaire designerdrug 3-MMC is sinds donderdag verboden in Nederland. Er wordt daarnaast gewerkt aan een breed verbod op andere designerdrugs, zodat ook opvolgers van 3-MMC niet legaal verhandeld kunnen worden. Wat zijn dit voor drugs? En waarom wil het kabinet ze verbieden?

Designerdrugs heten zo omdat ze speciaal zijn ontworpen (designed in het Engels). Ze worden gemaakt in een laboratorium. Makers kunnen de drugs op een manier ontwerpen dat ze bijvoorbeeld lijken op het illegale middel speed, maar toch nét iets anders zijn en dus niet verboden zijn. Zo omzeilen producenten de wet.

Daarbij hebben verkopers van designerdrugs nog een ‘trucje’ bedacht. Ze verkopen de middelen namelijk als materiaal voor onderzoek. En dus niet als drugs.

Kabinet zet 3-MMC op lijst II van de Opiumwet

Het kabinet verbiedt 3-MMC omdat ze het middel te gevaarlijk vindt. Uit onderzoek bleek dat het aantal medische incidenten na gebruik van de drug toeneemt. Gebruikers kregen bijvoorbeeld hartproblemen, een verhoogde bloeddruk of een verhoogde lichaamstemperatuur. Ze werden ook rusteloos. Mensen kunnen verslaafd raken aan de stof.

Lees het hele artikel op NU.nl.

Scroll naar boven