Home Nieuws Wordt cocaïne steeds normaler?

Wordt cocaïne steeds normaler?

Besef, voor veel uitgaansliefhebbers is een lijntje coke snuiven even normaal als een biertje bestellen. Terwijl er nog altijd veel mensen zijn die niks van de harddrug moeten hebben, is het in veel vriendengroepen inmiddels vaste prik. Over cocaïnegebruik wordt dan ook al lang niet meer stiekem gedaan, waardoor het lijkt alsof het steeds vaker gebeurt. Is dat echt zo?

‘Cocaïne is eigenlijk overal’

Nieuwskamer deed een tijdje terug onderzoek naar cocaïnegebruik onder jongeren. India ging daarvoor naar een uitgaansgelegenheid waar veel gesnoven wordt. “Daar ontdekte ik dat het genormaliseerd is en dat veel mensen het gebruiken”, vertelde ze daarover tegen FunX.”En dat het eigenlijk overal gebeurt: buiten en binnenin de club, het maakt niet uit.” Volgens haar zijn daar verschillende redenen voor. “Sommigen gebruiken het om een kick te krijgen, langer door te gaan en zelfverzekerder te worden, maar er zijn ook jongeren die het gebruiken als een soort uitvlucht van mentale problemen die ze ervaren.”

Er wordt niet meer gebruikt, maar het is wel zichtbaarder

Zeker als je regelmatig uitgaat, voelt het misschien alsof cocaïne steeds vaker – al dan niet op de achtergrond – aanwezig is. Toch is er geen grote toename te zien in de officiële cijfers, zo vertelt Eva Kalis van Jellinek. De meest recente cijfers van het Trimbos-instituut laten zien dat het gebruik onder volwassenen tussen 2016 en 2020 stabiel is gebleven. Op lokaal niveau is wel een toename te zien, onder andere in Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Amsterdam. Hoe het gebruik zich in de afgelopen twee jaar heeft ontwikkeld, moet dus nog blijken.

“Uit cijfers blijkt dat het gebruik niet echt is toegenomen, maar we voeren wel steeds makkelijker het gesprek over drugs, dat is meer genormaliseerd”, vertelt Eva. “Daardoor kan het overkomen alsof er een hele grote toename is.” Bovendien is het gebruik zelf ook zichtbaarder en meer sociaal geaccepteerd geworden. “Het gebeurt niet meer stiekem in een dixietoilet. In coronatijd kwam alles op tafel te liggen op bijvoorbeeld huisfeestjes.”

Lees het hele artikel op FunX.nl.

Scroll naar boven