Home Nieuws Zijn festivals en concerten de grootste veroorzakers van gehoorschade? En andere vragen over tinnitus beantwoord

Zijn festivals en concerten de grootste veroorzakers van gehoorschade? En andere vragen over tinnitus beantwoord

De festivalzomer is in volle gang, maar sommige bezoekers gaan naar huis met een vervelende souvenir: een piep in het oor. Artsen waarschuwden vorige zomer al voor toenemende gehoorschade. Eenvandaag vroeg wat jullie hierover wilden weten.

Klinisch-fysicus audioloog Jan de Laat, tot voor kort werkzaam bij het Leids Universitair Medisch Centrum, en Rilana Cima, professor aan de KU Leuven en wetenschapscoördinator van het Expertisecentrum Tinnitus van Maastricht University en Adelante-zorggroep, beantwoorden de vragen over toenemende gehoorschade.

Zijn festivals en concerten nu echt de grootste veroorzakers van gehoorschade?

Klinisch-fysicus audioloog De Laat: “Uiteraard zijn dat belangrijke veroorzakers, maar dat mensen last krijgen van hun gehoor is niet alleen te wijten aan festivals en de muziekindustrie. Gehoorschade ontstaat ook vaak op werkplekken, bijvoorbeeld in de bouw en de scheepvaart. Daar zijn hele strenge regels voor bescherming, maar uit de praktijk weten we dat veel mensen zich de afgelopen 10 jaar toch bij bedrijfsartsen hebben gemeld met problemen aan het gehoor.”

Zijn er voortekenen van tinnitus?

Gehoorschade ontstaat vaak geleidelijk, vertelt Cima. “Door te harde geluiden raken de cellen bij je oor beschadigd en gaat je gehoor meer en meer achteruit. Dat is een sluipend proces, dat bij iedereen in enige mate plaatsvindt.” Na je 25ste neemt je gehoor al af, legt Cima uit. “En hoe ouder je wordt, hoe slechter je dan bijvoorbeeld hoge tonen of zachte geluiden hoort.” Mensen in de omgeving merken de achteruitgang meestal als eerste: “Iemand communiceert moeilijker over de telefoon, of moet vaker vragen wat je zei, bijvoorbeeld.”

Lees het hele artikel van Margot Hoogerwerf en Josephine Ummels op Eenvandaag.nl.

Meer info:

Scroll naar boven