Home Nieuws Zonder recept Ritalin slikken voor betere studieresultaten: is dat wel slim?

Zonder recept Ritalin slikken voor betere studieresultaten: is dat wel slim?

‘Je ziet vooral dat studenten – wanneer ze moeten presteren – denken dat ze een middel nodig hebben.’ Bijna een op de twintig studenten gebruikte het afgelopen jaar Ritalin zonder doktersrecept.

Ritalin is een medicijn dat op doktersrecept wordt voorgeschreven aan mensen met een aandachts- of slaapstoornis, zoals ADHD of narcolepsie. ‘Maar de pilletjes worden ook veel gepopt door studenten die even willen knallen als Einstein’, aldus Spuiten en Slikken. Een verstandige keuze?

‘Niet zomaar een paracetamolletje’

Afgelopen jaar gebruikte bijna een op de twintig studenten Ritalin, zonder doktersrecept. ‘Het is niet zomaar een paracetamolletje wat je kunt nemen’, waarschuwt huisarts Edwin de Vaal in De Heer Ontwaakt!.

Ritalin heeft namelijk voor 93 procent dezelfde samenstelling als amfetamine en wordt daarom ook kiddie cocaïne genoemd. Jongeren die oneigenlijk Ritalin hebben gebruikt, blijken later ook gevoeliger voor cocaïne. Methylfenidaat, de werkzame stof in Ritalin, valt zelfs onder de Opiumwet, net als morfine, xtc, cocaïne, heroïne en LSD. Productie, handel en bezit is daarom strafbaar. Als je het voorgeschreven krijgt door een dokter is het overigens wel legaal.

Lees het hele artikel op BNNVARA.nl.

Meer info:

Scroll naar boven