Home Vraag Waarom word ik misselijk van sigarettenrook als ik XTC gebruik?

Waarom word ik misselijk van sigarettenrook als ik XTC gebruik?

In principe is nicotine is een zwaar gif. Een paar druppels zijn dodelijk. Als je XTC hebt genomen, wil je geen tabak omdat je lichaam het dan als een gifstof afwijst. Daarbij is misselijk worden al een risico van XTC.

Zwaar gif

In principe is nicotine is een zwaar gif. Een paar druppels zijn dodelijk. Als je XTC hebt genomen, wijst je lichaam tabak af als gifstof. Daarbij is misselijk worden al een risico van XTC. Waarom je misselijk wordt is een erg ingewikkeld verhaal. Het heeft te maken met serotonine. Dit is een stofje in de hersenen dat in een grote hoeveelheid vrijkomt als je XTC neemt. Dit kan misselijkheid veroorzaken. Je kunt een gevoeligheid hebben hiervoor en dus altijd misselijk worden als je XTC neemt. Maar het kan ook zijn dat je pil verkeerd is gevallen.

Enorm veel roken

Sommige mensen gaan juist roken als ze drugs gebruiken.  Hier zijn verschillende mogelijke verklaringen voor. Ten eerste kan er sprake zijn van zogenaamde ‘cross-sensitization’ : of wel ‘gekruiste’ gevoeligheid. In de hersenen wordt het gebruik van het ene middel geassocieerd met het gebruik van het andere middel. Op het moment dat je onder invloed bent van XTC, wordt dan als het ware de gevoeligheid voor de behoefte om te roken getriggerd.

Priming

Er kan ook sprake zijn van ‘priming’. Priming houdt in dat informatie in het brein sneller wordt herkend of sneller op wordt gereageerd, omdat deze eerder is waargenomen. Wanneer XTC en nicotine regelmatig worden gecombineerd, worden deze middelen in het geheugen gekoppeld aan elkaar (net als bijvoorbeeld XTC en uitgaan). Wanneer je vervolgens XTC gaat gebruiken, roept dit sneller een herinnering aan roken op. Het gevolg is dat je sneller een sigaret opsteekt.

Dopamine

Nog een andere mogelijke verklaring ligt in de hoek van de neurotransmitters. Uit onderzoek blijkt dat zowel het gebruik van XTC als nicotine leidt tot dopamine-afgifte in de hersenen. Dopamine speelt een rol omdat de afgifte van dopamine in het beloningscentrum van de hersenen zorgt voor een prettig gevoel. Het gebruik van XTC of nicotine kan dit prettige gevoel dus tot stand brengen. Er zijn ook andere manieren om deze dopamine afgifte te bereiken, bijvoorbeeld sporten.

Hoe XTC in de hersenen werkt kun je hier vinden.


Scroll naar boven