Home Vraag Ik gebruik elk weekend 2 à 3 pillen. Op zondag voel ik me perfect. Maar als ik er speed bij neem voel ik me op zondag verrot. Hoe komt dat?

Ik gebruik elk weekend 2 à 3 pillen. Op zondag voel ik me perfect. Maar als ik er speed bij neem voel ik me op zondag verrot. Hoe komt dat?

XTC verstoort voornamelijk je serotonine-huishouding. Speed verstoort je adrenaline-huishouding. Speed zorgt ervoor dat grote hoeveelheden van de neurotransmitter adrenaline uit je zenuwen vrijkomt. Bovendien blokkeert speed het weer teruggaan van adrenaline naar die zenuwen. Speed werkt uren door. Voeg daaraan toe dat je na speedgebruik vaak niet goed kunt slapen en dat je eetlust vermindert (met andere woorden je herstel wordt bemoeilijkt) dan is het uitgewoonde gevoel niet verwonderlijk. Langdurig speedgebruik kan dan ook tot sterke vermagering en uitputting leiden.

Meer details

Adrenaline zorgt ervoor dat lichaam en geest een grote fysieke prestatie kunnen leveren. Dat is handig als je bij gevaar moet vluchten, vechten of wil vrijen. Adrenaline zorgt voor prikkeloverdracht van de ene zenuw naar de andere. Adrenaline prikkelt met name dat gedeelte van het zenuwstelsel dat de werking van onze organen activeert. Je hart gaat sneller kloppen, de bloeddruk gaat omhoog en de vaten naar je spieren verwijden zich. De bronchiën van je longen openen zich waardoor je sneller en dieper kunt ademen. Je slaap- en hongergevoel verdwijnen en je wilt actief zijn en bewegen. Ook prikkelt adrenaline het lymbisch systeem waardoor je je prettig voelt en overmoedig wordt.

Als je veel of voortdurend speed gebruikt raakt je adrenaline echter op. De volgende dag word je wakker, de zon schijnt, de vogels fluiten. Je zenuwen doen hun best maar er is geen adrenaline meer om de volgende zenuw te stimuleren. Je organen zijn niet in beweging te krijgen en de fysiologische basis voor een goede stemming is weggevallen. Je voelt je uitgeblust en lusteloos alsof je een marathon hebt gelopen.

Speed werkt uren door. Je bent al die tijd actief geweest. Dat is ten koste gegaan van de energie die in je lichaam opgeslagen ligt. Voeg daaraan toe dat je na speedgebruik vaak niet goed kunt slapen en dat je eetlust vermindert (met andere woorden je herstel wordt bemoeilijkt) dan is het uitgewoonde gevoel niet verwonderlijk. Langdurig speedgebruik kan dan ook tot sterke vermagering en uitputting leiden.

XTC is weliswaar ook een speedachtige stof maar heeft deze effecten in veel mindere mate dan amfetamine. XTC heeft veel meer invloed op het serotonine-syteem die het beloningscentrum in de hersenen prikkelt.


Scroll naar boven