Home XTC MDMA (XTC) als medicijn lijkt terug van weggeweest

MDMA (XTC) als medicijn lijkt terug van weggeweest

MDMA (XTC) als medicijn? Er worden al testen gedaan in Nederland, maar vooralsnog op kleine schaal en gefinancierd vanuit het buitenland. Coalitiepartijen willen dit verder onderzoeken, maar dat duurt nog jaren. In de Tweede kamer werd gesproken met experts over therapeutisch en medisch gebruik van psychedelica, zoals MDMA, de werkzame stof in XTC.

Thijmen Bostoen is een van de experts die de Kamer bijpraatte over het gebruik van MDMA als medicijn. Hij werkt als psychiater en behandelt patiënten die kampen met een heftige vorm van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Hij zou niet zeggen dat MDMA ongevaarlijk is. Bij kwetsbare mensen kan MDMA bijvoorbeeld problemen veroorzaken met de bloeddruk en het hartritme. Volgens hem weegt de werking weegt op tegen de bijwerkingen.

Bostoen geeft aan recreatief gebruik van partydrugs, zoals xtc echt iets heel anders is dan medicinaal gebruik.

“Wij doen alles in een gecontroleerde omgeving waarbij de patiënt de hele dag wordt ondersteund door getrainde therapeuten en begeleid in het proces. Ook zijn de drie MDMA-sessies een onderdeel van een intensieve psychotherapeutische behandeling. De MDMA komt van een farmaceut. Dat is een totaal andere setting dan wanneer je met een pilletje op naar een feest gaat.”

Lees verder op nu.nl.

Scroll naar boven