Home Feesten zonder drugs Hoe normaal is het om geen drugs te gebruiken?

Ben jij de enige die niet gebruikt?

Als je veel vrienden hebt die drugs gebruiken en je gaat naar dancefeesten of festivals, dan denk je al gauw dat iedereen aan de drugs zit. Maar dat is niet zo! De meeste van je leeftijdgenoten gebruiken geen drugs.

Onder Nederlanders tussen de 15 en 34 jaar heeft 85% (ruim 8 op de 10) nooit XTC gebruikt. Een op de tien jonge mensen gebruikte in het afgelopen wel jaar XTC (7,4%).

Kijk je naar bepaalde groepen binnen deze leeftijdscategorie dan ziet het beeld er wel wat anders uit. Je komt bijvoorbeeld meer XTC-gebruikers tegen onder mensen die uitgaan. Uit een groot onderzoek onder uitgaanders 2020 bleek bijvoorbeeld dat iets meer dan de helft (54%) van de deelnemers aan het onderzoek ooit XTC had gebruikt, iets minder dan de helft (44%) deed dat in het afgelopen jaar.

Dus ook al is er onder de feestbeesten een flinke groep die wel ervaring heeft met drugs, er zijn er ook genoeg die feesten zonder chemische versnaperingen. Omdat ze geen belangstelling hebben voor drugs, de risico’s te groot vinden, het om medische redenen niet willen of die het gewoon liever zonder doen.

Het is dus eigenlijk dus heel normaal om geen drugs te gebruiken.

Scroll naar boven