Uitgebreid

 

Wat zijn de risico's van het combineren van alcohol en energydrinks?

Zowel alcohol als cafeïne werken vochtafdrijvend, wat betekent dat de combinatie tot uitdrogingsverschijnselen kan leiden. Daarnaast bestaat er een vergrote kans op hartritmestoornissen bij de combinatie alcohol/energydrinks.

Meer details

De twee belangrijkste bestanddelen in energydrinks zijn cafeïne en glucose. Zowel alcohol als cafeïne werken vochtafdrijvend, wat betekent dat de combinatie tot uitdrogingsverschijnselen kan leiden. De kans is echter groot dat je je minder bewust bent van die uitdrogingsverschijnselen door de stimulerende effecten van de combinatie. Ook andere effecten van de alcohol (hoofdpijn, zwakte, een verminderd reactievermogen) zul je daardoor mogelijk minder goed merken.

Er bestaat een vergrote kans op hartritmestoornissen bij de combinatie alcohol/energydrinks. Zeker voor mensen met aangeboren hartritmestoornissen kan de combinatie daarom een verhoogd risico met zich meebrengen.

Het is een misverstand is dat je door het drinken van energydrinks in combinatie met alcohol minder snel dronken wordt. Hoewel je misschien voor je gevoel minder effect hebt van de alcohol, blijft de hoeveel alcohol in het bloed hetzelfde. Dat betekent dus ook dat je door energydrinks niet sneller nuchter bent en dus ook niet eerder kunt autorijden.

Lees meer over energiedrankjes bij het Voedingscentrum en Rijksoverheid.


Terug naar overzicht

Copyright © 2020 Trimbos-Instituut