Als je bij controle gepakt wordt met drugs dan kan dit in beslag worden genomen. Heb je meer bij je dan een gebruikershoeveelheid dan kun je een boete krijgen, een strafblad of zelfs een gevangenisstraf. Vaak geldt een streng ‘zero tolerance’ beleid. Dat wil zeggen dat je met een gebruikershoeveelheid de toegang tot het feest wordt ontzegd, maar dit verschilt per feest en per regio.
In het algemeen kun je uitgaan van de volgende ‘regels’ op feesten:
NB in Nederland is het gebruiken van drugs niet strafbaar maar het bezit ervan wel. Maar om overlast te voorkomen, kunnen gemeenten in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opnemen dat drugsgebruik in sommige gebieden wel strafbaar is. Op die plekken kun je bijvoorbeeld aangehouden worden als je een joint rookt. Zo ook op feesten dus.
Vaak wordt er op feesten en festivals een streng ‘zero tolerance’ beleid gevoerd. Dat wil zeggen dat je met een gebruikershoeveelheid de toegang tot het feest wordt ontzegd. Dit kan wel per feest en per regio verschillen, maar ook nog eens per persoon. Het is maar net wie je treft op dat moment. Je zou in ieder geval bij de organisator na kunnen vragen hoe zij hiermee omgaan, maar dat is alsnog geen garantie voor terugkeer naar het feest. In in principe is er geen reden meer om je te weigeren terug te gaan naar het feest als de drugs in beslag zijn genomen. Je vormt immers geen gevaar meer voor de openbare orde en er zijn geen gezondheidsrisico’s. Helaas is de praktijk vaak anders en word je toch niet meer toegelaten.
Ook was er bij een aantal feesten sprake van een "drugsstraat". Een plek op het festivalterrein waar justitie aanwezig was om razendsnel te vervolgen. Festivalgangers die akkoord gingen met de strafbeschikking, kregen naast een boete ook een strafblad. Dit soms zonder dat ze juridisch advies kregen van een advocaat. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Zo is het krijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag ineens veel moeilijker en is reizen naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten een probleem. Er kwam kritiek op deze werkwijze en ook het OM wilde de zaken anders aanpakken: in plaats daarvan worden de overtreders door de politie overgebracht naar een politiebureau of bureau van het OM. Tijdens festivals verzamelen zich daar onder andere een officier van justitie, een piketadvocaat, de reclassering, Slachtofferhulp en andere organisaties. Die nemen samen een beslissing wat er met een verdachte gaat gebeuren. In plaats van iedere overtreder weg te sturen met een boete, wordt nu veel meer gekeken naar de specifieke zaak. Heeft de verdachte hulp nodig? Bijvoorbeeld om van een verslaving af te komen? Is de verdachte jong en zou Bureau Halt iets kunnen betekenen? Of gaat het om echte dealers en moet de verdachte het strafrecht in.
Een overzicht van tips kun je vinden op unity.nl (onder het kopje Gepakt met drugs en nu?).