Uitgebreid

 

Gepakt met drugs, mag je dan terug naar het feest?

Als je bij controle gepakt wordt met drugs dan kan dit in beslag worden genomen. Heb je meer bij je dan een gebruikershoeveelheid dan kun je een boete krijgen, een strafblad of zelfs een gevangenisstraf. Vaak geldt een streng ‘zero tolerance’ beleid. Dat wil zeggen dat je met een gebruikershoeveelheid de toegang tot het feest wordt ontzegd, maar dit verschilt per feest en per regio.

Meer details

In het algemeen kun je uitgaan van de volgende ‘regels’ op feesten:

  • Als bezoeker bij een dancefeest loop je altijd de kans dat je gecontroleerd wordt.
  • Als je wordt gecontroleerd en je hebt drugs bij je, dan kan het in beslag worden genomen. Als je een gebruikshoeveelheid bij je hebt, kan de politie dit in beslag nemen (sepot met afstand), maar je krijgt geen boete.
  • Met een gebruikshoeveelheid wordt bedoeld: minder dan 5 gram bij softdrugs (hasj of wiet) en maximaal een half gram bij harddrugs (cocaïne, amfetamine etc.), 1 xtc pil en minder dan 5 ml GHB.
  • Als je meer dan een gebruikershoeveelheid op zak hebt, kun je - afhankelijk van de hoeveelheid die je bezit - een boete, een strafblad krijgen of zelfs een gevangenisstraf.
  • Als je een boete direct betaalt dan krijg je automatisch een strafblad. Het gevolg hiervan is je in veel gevallen vijf jaar lang geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunt krijgen. Hier kan om gevraagd worden bij een sollicitatie voor een baan in bijvoorbeeld het onderwijs of de zorg. Vraag daarom altijd om een acceptgiro, of schakel een advocaat in. Lees hier alles over op de pagina drugs en de wet.

NB in Nederland is het gebruiken van drugs niet strafbaar maar het bezit ervan wel. Maar om overlast te voorkomen, kunnen gemeenten in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opnemen dat drugsgebruik in sommige gebieden wel strafbaar is. Op die plekken kun je bijvoorbeeld aangehouden worden als je een joint rookt. Zo ook op feesten dus.

Zero Tolerance

De afgelopen jaren werd er op de meeste feesten een streng ‘zero tolerance’ beleid gevoerd. Dat wil zeggen dat je met een gebruikershoeveelheid de toegang tot het feest wordt ontzegd. Dit kan inderdaad per feest en per regio verschillen, maar ook nog eens per persoon. Het is maar net wie je treft op dat moment. Je zou in ieder geval bij de organisator na kunnen vragen hoe zij hiermee omgaan, maar dat is alsnog geen garantie voor terugkeer naar het feest. In in principe is er geen reden meer om je te weigeren terug te gaan naar het feest als de drugs in beslag zijn genomen. Je vormt immers geen gevaar meer voor de openbare orde en er zijn geen gezondheidsrisico’s. Helaas is de praktijk vaak anders en word je toch niet meer toegelaten.

Tips voor als je gepakt wordt met drugs

Een overzicht van tips kun je vinden op unity.nl (onder het kopje Gepakt met drugs en nu?).

 


Terug naar overzicht

Copyright © 2019 Trimbos-Instituut