Home Nieuws Alcohol- en drugsgebruik op feestjes en festivals: ‘Ik gebruik niet als ik niet lekker in mijn vel zit’

Alcohol- en drugsgebruik op feestjes en festivals: ‘Ik gebruik niet als ik niet lekker in mijn vel zit’

Met de losgebarsten zomer is ook het festivalseizoen in volle gang. Ook Avansstudenten wagen graag een dansje. Sommigen doen dat met een drankje, of onder invloed van drugs als xtc. Punt sprak een aantal van hen en trok naar kennisinstituut Trimbos.

Sanne* is student bij St. Joost School of Art & Design. Op festivals of thuisfeestjes gebruikt ze soms drugs, een aantal jaar geleden voor het eerst. Toen gebruikte ze mdma. “Het was meteen geweldig: ik begreep direct dat mensen er verslaafd aan konden raken”, vertelt ze over haar eerste ervaring met drugs. “Ik voelde me vrij en we hadden het gezellig met elkaar. Het was top. Ik hield van alles en iedereen en anderen ook van mij.”

Testen

Voordat Sanne drugs gebruikt, wil ze zeker weten dat haar pil getest en goed is. Dat doet ze via haar broer of vriend, of ze laat haar drugs zelf testen. “Dat kost je vijf euro, maar een leven is een stuk meer waard”, zegt de Avansstudent. Wanneer ze zeker weet dat haar pil geen levensgevaarlijke stoffen bevat, begint de rest van haar voorbereiding. “Ik zorg ervoor dat ik een week van tevoren goed slaap en eet. Ik wil al mijn vitamines binnenkrijgen. En als ik merk dat ik niet goed in mijn vel zit, gebruik ik niets.”

Ook is Sanne geen voorstander van middelen combineren. Het mixen van verschillende soorten drugs is in principe een no-go, net als alcohol drinken voordat ze xtc gebruikt. “Al moet ik toegeven dat dat niet altijd lukt”, zegt ze. “Omdat het een extra risico is, probeer ik er wel op te letten.”

Het combineren van verschillende middelen is volgens Steven Biemans een uiterst slecht idee. Hij is als woordvoerder verbonden aan kennisinstituut Trimbos en houdt de site Drugsinfo bij. De risico’s op negatieve gevolgen worden op die manier alleen maar groter. “De effecten kunnen dan onvoorspelbaar zijn. Als je stimulerende middelen combineert, loop je een grotere kans op een verhoogde bloeddruk en hartslag. Er zitten acute risico’s aan”, zegt hij op het kantoor van Trimbos in Utrecht. 

Lees het hele artikel van Levie Vriend op Punt.Avans.nl.

Meer info:

Scroll naar boven