Home Nieuws Alcohol heeft niet alleen impact op gebruiker zelf, maar op hele maatschappij: 'Het is veel minder onschuldig dan we denken'

Alcohol heeft niet alleen impact op gebruiker zelf, maar op hele maatschappij: ‘Het is veel minder onschuldig dan we denken’

Er is veel onderzoek gedaan naar de lichamelijke en psychische schade van alcohol voor de gebruiker zelf. Maar wat is de impact op de omgeving, en hoe groot is de brede maatschappelijke schade van drank? Nieuwe cijfers van Trimbos geven antwoord.

“We hebben voor het eerst alle cijfers op een rijtje gezet wat betreft de omgevingsschade van alcohol. Ook met nieuw onderzoek erbij”, vertelt Carmen Voogt van het Expertisecentrum Alcohol van het Trimbos-instituut. “We vinden dit belangrijk, omdat mensen zich te weinig realiseren dat alcohol op enorm veel domeinen invloed heeft. Het is veel minder onschuldig dan we denken.”

Niet op werk door kater

Het vandaag gepubliceerde overzicht van Trimbos brengt de brede maatschappelijke gevolgen van alcoholgebruik in kaart. Dat gaat van cijfers over verkeersongelukken waarbij alcohol een rol speelde, tot de schade voor kinderen van een verslaafde ouder, of de economische impact van gemiste werkuren.

“Als je kijkt naar werkverzuim onder alle volwassen werkenden die weleens alcohol drinken, dan zien we alleen al in 2022 maar liefst 2,9 miljoen gemiste dagen vanwege alcoholgebruik”, zegt Voogt. “En daarbij gaat het niet uitsluitend om de zware drinkers. Daar zitten ook gematigde drinkers bij, die zich wel na een weekend feesten op de maandag nog te beroerd voelen om te kunnen werken.”

24.000 ongevallen per jaar

Spoedeisende hulpposten kregen in 2022 met bijna 24.000 ongevallen te maken waarbij alcohol in het spel was. 9.600 daarvan waren verkeersongelukken.

Bij uitgaansgeweld wordt geschat dat ongeveer driekwart alcoholgerelateerd is. Ruim een op de acht volwassenen ervaart negatieve gevolgen door alcoholgebruik van anderen, zoals agressie. Daarnaast is drank de meest voorkomende verslaving waar kinderen thuis mee worden geconfronteerd. Al met al kost alcoholgebruik de maatschappij tussen de 2,5 en 5 miljard euro per jaar, is de schatting.

Lees het hele artikel van Petra Gaffke en Fleur van Benten op EenVandaag.nl.

Scroll naar boven