Home Nieuws Cannabis blijkt schadelijker voor het hart dan gedacht

Cannabis blijkt schadelijker voor het hart dan gedacht

Artsen van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam zien elk jaar ruim 2100 patiënten die drugs hebben gebruikt op de spoedeisende hulp (SEH) belanden. Ze onderzochten de groep die overdoseerde met uitsluitend cannabis, al dan niet in combinatie met alcohol. 

Promovenda Femke Gresnigt, tevens SEH-arts, ontdekte dat bij deze groep van 350 patiënten per jaar de helft last had van hartklachten: hartkloppingen, flauwvallen of pijn op de borst. Anderen hebben paniekaanvallen of moeten overgeven.

Hartinfarcten door drugs

Dan is er nog een zeer kleine groep drugsgebruikers die per ambulance wordt aangevoerd. Het blijkt dat een kwart van alle hartinfarcten bij patiënten onder de vijftig jaar zeer waarschijnlijk veroorzaakt wordt door drugs. 16 procent werd direct gerelateerd aan cannabisgebruik, 5 procent aan cocaïne, 2,6 procent aan beide. Dat gaat om vijftien mensen per jaar bij het OLVG. Dat ruim 80 procent van de cannabispatiënten buitenlander is, komt ook doordat zij de sterkte van de THC in nederwiet onderschatten. De SEH-drugspatiënten zijn vooral mannen, met een gemiddelde leeftijd van 31 jaar.

Lees het hele artikel van Sybilla Claus op Trouw.nl.

Scroll naar boven