Home Nieuws Dancefestival promoot volgens experts slikken van xtc, kabinet kritisch: ‘Dit is niet normaal’

Dancefestival promoot volgens experts slikken van xtc, kabinet kritisch: ‘Dit is niet normaal’

Een populair festival in Utrecht ‘promoot’ op sociale media het slikken van xtc-pillen. Dat moet stoppen, stellen verslavingsdeskundigen en staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid). De organisatie van het festival Smeerboel benadrukt dat het om een grap gaat en dat bezoekers niet worden gestimuleerd om xtc te gebruiken. ,,We vinden het belangrijk om onderwerpen aan te snijden waar in onze maatschappij een taboe op rust.”

Een pilletje ‘klappen’ terwijl je staat te dansen onder de zon. Of stiekem in een dixi-toilet een lijntje nemen zodat de beveiligers het niet zien. Hoewel een grote meerderheid van de Nederlanders het niet doet, komt het toch steeds vaker voor in het uitgaansleven en op festivals. ,,We moeten daar de ogen niet voor sluiten. Er heerst echt een taboe op dit onderwerp”, zegt een woordvoerder van Smeerboel, een van de bekendste dancefestivals die Utrecht rijk is.

‘Kwestie van smaak’

Floor van Bakkum, hoofd preventie bij experticecentrum Jellinek, noemt het vooral een kwestie van smaak. ,,Het is duidelijk met een knipoog gebracht. We zien al jaren dat festivals dit soort grappen uithalen. Het is creatieve vrijheid, maar mijn humor is het niet. Je werkt toch onbedoeld mee aan de normalisering van drugsgebruik. Nee, festivals zijn geen voorlichtingsorganisaties, maar ze hebben wel een zekere verantwoordelijkheid om voor een veilige omgeving te zorgen op hun terrein. Iedereen moet goed blijven nadenken wat de gezondheidsrisico’s zijn.”

Lees het hele artikel van Sebastiaan Quekel op AD.nl.

Meer info:

Scroll naar boven