Home Nieuws De oren van IJsbrand (27) suizen voor de rest van zijn leven: ‘Het acceptatieproces gaat met vallen en opstaan’ 
""

De oren van IJsbrand (27) suizen voor de rest van zijn leven: ‘Het acceptatieproces gaat met vallen en opstaan’ 

Op feestjes en tijdens zijn eigen dj-optredens draagt IJsbrand van Eerdenburg steevast gehoorbeschermende oordoppen. Toch ging het vorige zomer helemaal mis. Tijdens één van zijn shows met rapper Gotu Jim vergat IJsbrand zijn oordoppen in te doen. Sindsdien is het in zijn hoofd nooit meer stil. “De wereld staat op zijn kop: alle manieren waarop je tot nu toe rust hebt gezocht, moet je opnieuw uitvinden. Gelukkig heb ik nu een punt bereikt waarop het me lang niet meer zo raakt als in het begin.’’ 

Tinnitus is de officiële naam voor de constante piep in IJsbrands hoofd. Het heet ook wel oorsuizen en kan het gevolg zijn van blootstelling aan te hard geluid. IJsbrand weet vrijwel zeker dat hij tinnitus opliep bij het enige optreden waarbij hij zijn oren niet beschermde.

Er zijn nog geen medische behandelmogelijkheden om tinnitus te laten verdwijnen. Toen IJsbrand daarachter kwam, werd hij radeloos. Een rondje googlen zorgde ervoor dat hij volledig in paniek raakte. “Je realiseert je dat het nooit meer weggaat, en dan beland je wel in een soort crisis. Ik heb heel veel gehuild.”

‘De overheid moet het goede voorbeeld geven’

Anders dan in de studio bepalen bezoekers van festivals en clubs niet zelf hoe hard de muziek staat. In Nederland is daar ook geen wetgeving over. Wel adviseert de overheid in een vrijblijvend convenant om een maximaal geluidsniveau van 103 decibel aan te houden, met uitschieters tot 140 decibel. Daarbij wordt het dragen van gehoorbescherming wel geadviseerd. De Gezondheidsraad adviseert de overheid om het huidige adviesniveau van 103 decibel te verlagen naar 100 decibel.

Lees het hele artikel op Pointer.nl.

Meer info:

Scroll naar boven